privacynieuws.nl (28)

NS wil camerabeelden delen met gemeente Breda

De NS heeft bij de gemeente Breda het verzoek neergelegd de beelden van de honderd tot 150 camera's in en rond het station mee af te lezen. Om zo de veiligheid te waarborgen en sneller te kunnen optreden als dat nodig is.  NS, ProRail en de gemeente Breda dragen gezamenlijk de zorg over de ...

Overheid gaat in 2018 passagiersinformatie verwerken

De EU PNR-richtlijn schrijft voor dat volgend jaar mei in iedere lidstaat een PIU aanwezig moet zijn. De eenheid Pi-NL zal reserverings- en check-in-gegevens van luchtvaartmaatschappijen in samenwerking met vergelijkbare units in andere landen gaan verwerken en analyseren. Voor de oprichting van de ...

Ontdek wat je browser over je weet

Websites doen niets liever dan persoonlijke informatie over jou verzamelen. Meestal gaat het om redelijk onschuldige data die ervoor zorgt dat de advertenties die je te zien krijgt relevant zijn. Zo kunnen de uitbaters van sites de rekeningen, betalen zonder dat jij hoeft te betalen om een website ...

EU inspecteert Privacy Shield datadeal met VS

De EU onderzoekt of de afspraken over persoonsgegevens van Europeanen die in de VS worden opgeslagen wel voldoende bescherming bieden. EU-commissaris Vera Jourova besprak het zogeheten Privacy Shield maandag met de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross. Het Privacy Shield-akkoord werd in juli ...

Spycam drone voor $139; Maak een bestuurbaar vliegtuigje van papier met deze gadget

De Powerup FPV SMARTPHONE heeft een camera aan boord kost 139 dollar inclusief verzendkosten naar Nederland.  Het bouwpakket van de Powerup bestaat uit zeven stukken papier die je in verschillende vliegtuigjes kunt vouwen, de propellormodule om hem te laten vliegen, en wieltjes. Je vouwt het ...

Open oproep aan Zondag met Lubach: Doe iets met het referendum over de sleepwet

Er loopt, zoals jullie weten, een initiatief voor een referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat is een hele mond vol voor 'de overheid wil al je data, over alles, altijd'. Nooit meer een privé privébericht. Geen stout sms'je zonder meelezers. Elke ...

KLM levert je privacy uit aan Facebook via WhatsApp

Met KLM communiceren doe je straks via WhatsApp, een berichtendienst van Facebook. Zo lekken er allemaal persoonlijke gegevens van passagiers uit, waarschuwt Niek J. Bouman.  De beslissing van KLM om in zee te gaan met WhatsApp is naïef. Tegenwoordig is het geen verrassing meer dat uw gegevens ...

Spyphone traceert in het geheim elke beweging van een werknemer

Bedrijven kunnen op de markt voor hun personeel smartphones kopen waarop standaard spyware is geïnstalleerd, zodat het voor de directie gemakkelijker wordt het gedrag van hun medewerkers te controleren.  De toestellen worden op de markt gebracht door het bedrijf Spyfones uit Californië, dat ...

Het gespleten gezicht van gezichtsherkenning

Vergeet pincodes en vingerscans. Binnenkort ontgrendelt uw gezicht uw iPhone X. Dat kan zelfs in het donker dankzij de ingebouwde 3D-en infraroodsensoren. ‘Als dat goed werkt, kan het de doorbraak van de technologie inluiden’, denkt de Nederlander Max Snijder, senior adviseur bij European ...

Autoriteit Persoonsgegevens moet zich gaan bezinnen op haar rol

Het is deze zomer geen komkommertijd geweest bij onze nationale toezichthouder op de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg meerdere malen van de rechter te horen dat ze haar handhavende taak als waakhondinstantie niet voldoende heeft uitgevoerd. De toezichthouder is door de rechter bevolen ...

Schil van 64 camera's gaat Antwerpse haven bewaken

Het Antwerpse havenbedrijf - de private vennootschap die de haventerreinen en alle haveninfrastructuur beheert - betaalt maar liefst 2,3 miljoen euro om het uitgestrekte havengebied veiliger te maken via een cameranetwerk met nummerplaatherkenning langs 26 invalswegen. De plannen, waarvan de eerste ...

We zijn allemaal kijkers en surveillanten geworden

In de surveillance maatschappij is het verschil tussen degene die kijkt en bekeken wordt niet meer duidelijk. Bob Hoogenboom in de Politiecolumn over de vrijwillige overgave van de burger aan de overheid... ...Het onderscheid tussen diegene die kijkt en wordt bekeken is niet meer duidelijk. Facebook ...

Rejo Zenger dient klacht in bij politie om vloggende agent

Privacy-expert Rejo Zenger heeft namens burgerrechten-stichting Freedom Inc. een formele klacht ingediend bij de politie tegen de met zijn bodycam vloggende Almeerse wijkagent. Die heeft volgens Zenger online vertrouwelijke politiegegevens gepubliceerd.  Politievlogger Jan-Willem, was de eerste ...

Consumentenbond zet drie gezondheidssites op een zwarte lijst wegens schending privacy

In juni inventariseerde de Consumentenbond hoe gezondheidswebsites omgaan met de privacy van hun bezoekers. Alle twintig bekeken sites overtraden de telecomwet door zonder toestemming trackingcookies te plaatsen van commerciële partijen. Daarnaast ontbraken privacyverklaringen of waren ze ...

AH gaat 'slimme' persoonlijke boodschappenlijstjes voor klanten maken op basis van hun bonuskaart informatie

Albert Heijn gaat persoonlijke boodschappenlijstjes voor klanten maken, gebaseerd op eerder aankoopgedrag. Het gaat voorlopig alleen om boodschappenlijstjes voor het doen van online boodschappen. De boodschappenlijstjes worden met behulp van machine learning samengesteld op basis van wat klanten ...

Gestolen identiteit; Wat moet je doen

Plots staat er een duur telefoonabonnement op je naam en zijn er spullen besteld bij webwinkels waar je werkelijk geen weet van hebt. Een vergissing? Nee, erger: iemand is met je identiteit aan de haal gegaan. Wat moet je dan?.. ...Op aanraden van Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -Fouten ...

Legitimatieplicht voor jong uitgaanspubliek in Castricum

Wie 21 jaar of jonger is en komend weekend wil stappen in Castricum, moet zich vooraf melden op een centrale plaats om zich te legitimeren. Met behulp van een ID-scanner stelt een horecaportier de leeftijd van de bezoeker vast. De ’scanpost’ wordt gevestigd in een unit op het Horecaplein. ...

Beantwoording Kamervragen over het onderzoek dat een meerderheid van de zorgwebsites geen veilige HTTPS-verbinding heeft

Minister Schippers beantwoordt de vragen van het Kamerlid De Jonge van Ellemeet over het onderzoek dat een meerderheid van de zorgwebsites geen veilige HTTPS-verbinding heeft en die van het Kamerlid Dijkstra en Verhoeven over het bericht dat meerderheid van de zorgsites onbeveiligd is.  

Hoe ziet billboard uitbater Exterion de toekomst?

Het bedrijf achter de camera's in de billboards op de grote treinstations, zet de camera's uit. Dat is mooi, maar we zijn vooral benieuwd naar Exterion's idee over wat komen gaat. De NOS schrijft dat het bedrijf zegt “niet goed gecommuniceerd te hebben.” Wij gaan een stap verder: ...

Ondertussen in Den Haag - Privacy op internet & onder druk verkrijgen van bijzondere persoonsgegevens

In deze rubriek op SOLV.nl worden wekelijke TMC-gerelateerde Kamervragen- en antwoorden besproken. Deze week kwam er antwoord op vragen over de schending van privacy van burgers op internet, de gevaren van bitcoins & het onder druk zetten van patiënten om bijzondere persoonsgegevens af te staan. ...

Nederlanders niet voorzichtig met online privacy

Veruit de meeste Nederlanders gaan niet veilig op het internet. Dat blijkt uit onderzoek van BIT. Uit het onderzoek, dat onder ruim duizend Nederlanders werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan de helft niet weet wat ze moeten doen om de online privacy te beschermen. Daarnaast blijkt uit het ...

Kamerbrief over rapporten 'Correctiepunt' en 'Inzage persoonlijke gegevens'

Op 13 oktober 2016 heb ik u toegezegd een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid van een correctiepunt, waar burgers terecht kunnen als er fouten staan in hun gegevens bij de diverse overheidsregistraties. Ik heb daarbij aangegeven dat het een complexe materie betreft. Bureau Berenschot heeft ...

Volksbanken, ASN, SNS & Regiobank zetten hek om rekeninginformatie

De Volksbank gaat rekeninginformatie vanaf 2018 streng bewaken. Via een soort noodknop kunnen klanten hun data afschermen en waar nodig gegevens terugvorderen.  Op 13 januari 2018 wordt de Payment Service Directive 2 van kracht en dat verandert de betaaldienstverlening voor bankklanten. De ...

Bespiedende reclameborden A'dam CS tijdelijk uit

De camera's die in sommige reclameborden op Amsterdam Centraal zijn verwerkt om voorbijgangers te analyseren, staan tijdelijk uit. Dit nadat er vorige week veel commotie over ontstond. Een Twitter-gebruiker merkte destijds een piepklein cameraatje op in een billboard. Later bleek het bedrijf ...

Sonos: “Luister, of je hoort niets meer”

Vroeger was misschien niet alles beter, maar als het aankomt op eigendom, zeker een heel stuk simpeler. Kocht je een boek, dan was dat boek van jou. Jij kon bepalen wat je er mee deed. Je kon het boek lezen, als onderzetter gebruiken, verbranden, weggeven, uitlenen en verkopen. Doen wat je wilt ...

Houd toch op met dat Europese gezeur over privacy

Het zal niet verbazen dat hier in Silicon Valley veel sprekers zeggen dat het gedaan is met privacy. Niet een beetje minder, nee, gewoon afgelopen. We moeten ons er maar bij neerleggen. Overal gaan onze zeer private data in algoritmen en ze worden voor eeuwig bewaard. En wat zeuren we ook, vooral ...

Die camera's in reclamezuilen mogen gewoon niet - Opinie

Tal van reclamezuilen op Nederlandse stations bevatten verborgen camera's, gaf NS deze week toe. Deze camera's houden onder meer bij hoe lang en hoeveel voorbijgangers naar de aangeboden reclame kijken. Toen dit deze week bekend werd, ontstond er publieke ophef. De NS, als beheerder van de ...

Waarom willen apps zo onnodig veel persoonlijke informatie van je hebben?

Tegenwoordig willen apps van alles van ons weten en toegang tot foto's, contacten, je Facebookprofiel en je muziek. We moeten ons echt zorgen maken als het gaat om onze privacy als we apps gebruiken. Dat zegt Mary-Jo de Leeuw, veiligheidsexpert van Revnext. Apps willen steeds vaker toegang tot ...