privacynieuws.nl (45)

Stemcomputerfabrikant lekt gegevens 1,8 miljoen stemmers VS

De Amerikaanse stemcomputerfabrikant Election Systems & Software heeft de persoonlijke gegevens van 1,8 miljoen stemmers uit Chicago gelekt. Het bedrijf had een back-up met de gegevens onbeveiligd bij de cloudopslagdienst van Amazon opgeslagen. De Amazon Web Services S3-bucket die de ...

Meerderheid Belgen heeft geen bezwaar tegen delen gegevens met politie

8 op 10 Belgen vindt het een goed idee om een knop op hun smartphone te hebben die in noodsituaties hun locatie kan delen met de politie. Ook het automatisch verstrekken van persoonlijke gegevens aan zorgverleners of artsen via het Internet of Things krijgt een positieve reactie. Dat toont een ...

Super Mario Run gaat met je privacy aan de haal

Nintendo heeft met Super Mario Run zijn eerste spel voor de smartphone uitgebracht. Door op het juiste moment het scherm aan te raken moet je Mario over de finish proberen te krijgen. Je wil daarbij zoveel mogelijk muntjes verzamelen, maar verzamelt Nintendo tegelijkertijd zoveel mogelijk gegevens ...

Eén vandaag serie; De Voorspelbare Mens

1: Wat is een algoritme? Jouw iPhone weet al wat je dit weekend gaat doen, maar is je partner al op de hoogte? Waarom kom je niet in aanmerking voor die leuke baan? Of wat als je een lening aanvraagt en wordt afgewezen, kan dat zijn omdat een algoritme je niet geschikt vond? Hoe kom je daarachter? ...

Meerderheid zorgsites onbeveiligd.

Twee op de drie sites van zorginstellingen en apotheken zorgen niet voor een veilige verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation onder ruim 22.000 sites van zorginstellingen. Ziekenhuizen en huisartsen doen het relatief goed: respectievelijk 68 en 61 procent van die ...

Niet te patchen lek in can-standaard maakt auto's van alle merken kwetsbaar

Onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Milaan en het beveiligingsbedrijf Trend Micro hebben een lek ontdekt in de can-standaard, die onder meer in auto's wordt toegepast. Dit is volgens hen niet te patchen en kan misbruikt worden om dos-aanvallen uit te voeren op autosystemen. ...

Antwerps stadsdichter stippelt route uit waar je kunt ontkomen aan camera's

Met het project The Invisible Route wil Antwerps stadsdichter Maarten Inghels aan het oog van de veiligheidscamera's ontkomen. Hij stippelde de laatste route uit waar wandelaars veilig zijn voor de alziende camera's. "Zie het als een ode aan de onzichtbaarheid. Ik ben al lang gefascineerd door ...

Nieuw: controle over uw persoonsgegevens

Over¬†privacy wordt de afgelopen¬†jaren steeds meer gesproken. Weten we¬†wel wie¬†onze gegevens in handen heeft? Om deze vraag met √ʬĬėja√ʬĬô te kunnen beantwoorden, treedt de nieuwe Privacywet vanaf mei 2018 inwerking. Nu¬†is het zo dat elke lidstaat van de EU zijn eigen privacywetgeving heeft. ...

Hoe criminelen auto's 'klonen'

In het ene land stelen criminelen een auto, in het andere de gegevens van een identieke auto. Zo kunnen zij een auto 'klonen'  en Richard uit Amersfoort weet tot welke kafkaiaanse toestand dat kan leiden.   Een dag voordat hij op reis vertrekt krijgt Amersfoorter Richard een brief van de ...

Belgi√ɬę; √ʬĬúPrivacy Worldline niet verzekerd√ʬĬĚ

De Privacycommissie waarschuwt Worldline, het bedrijf dat het automatisch betaalverkeer in ons land regelt. Worldline doet voor diensten zoals Cardstop een beroep op bedrijven in Marokko en Indi√ɬę. Die maken ook wel deel uit van dezelfde moedermaatschappij, Atos, maar in die landen zijn de ...

'Sleepwet'-referendum haalt 10.000 handtekeningen op

Vanaf volgend jaar krijgen de Nederlandse inlichtingendiensten uitgebreidere bevoegdheden om online communicatie af te tappen. De Eerste Kamer stemde daar al mee in, maar nu lonkt een referendum.  Op de site van het zogeheten Sleepwet-referendum kan iedereen een digitale handtekening achterlaten. ...

Privacy is een grondrecht dat nu belangrijker is dan ooit

1 Privacy is een grondrecht dat nu belangrijker is dan ooit In het digitale tijdperk moet de burger beschermd worden tegen verregaande dataregistratie, en surveillance door bedrijven en overheid. Privacy is een grondrecht dat nu belangrijker is dan ooit. De grootste zorg van dit moment is ...

Belgische politie: √ʬĬúGeef je gsm-nummer en e-mailadres in in Rijksregister√ʬĬĚ

De federale politie roept iedereen op om zijn of haar gsm-nummer en e-mailadres in te geven in het Rijksregister. Zo kunnen de overheids- en politiediensten mensen sneller contacteren. Daarnaast wordt ook een identiteitscontrole vergemakkelijkt... ...Daarnaast helpt het doorgeven van je ...

Overheid VS wil met enorm sleepnet door website

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt Dreamhost, de webhoster van een anti-Trump-website, om gegevens van 1,3 miljoen bezoekers te overhandigen die actief zijn op de website disruptj20.org. Zulke IP-adressen kunnen herleid worden naar individuele bezoekers. Het ministerie specificeert ...

Duitschland op weg naar censuur -column-

Sociale media die haatdragende berichten niet snel genoeg verwijderen, kunnen in Duitsland straks beboet worden. Als er sprake is van overduidelijke haatberichten moeten deze binnen een dag vanaf het moment waarop ze zijn gemeld verwijderd zijn, is het wel een haatdragend bericht maar wat minder ...

Rabobank koppelt iDEAL aan vingerafdrukscan

Rabobank heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd aan zijn Rabo Bankieren App. Het gaat onder meer om het bevestigen van een iDEAL-betaalverzoek via de vingerscan, het doorsturen van betaalverzoeken van voorgeschoten bedragen en koppelingen van de betaalrekening aan overzichten van bijvoorbeeld ...

Firmware-update beschadigt IoT- sloten, deur blijft gesloten voor toegang

Een firmware-update heeft ervoor gezorgd dat honderden met internet verbonden sloten van de fabrikant LockState niet goed meer werken. Het gaat om de RemoteLock 6i, een slot dat met internet verbonden is en eigenaren op afstand deuren laat beheren. Het wordt onder andere gebruikt door mensen die ...

Poging om bewaarplicht in de EU weer op te tuigen

Statewatch kreeg een document in handen waaruit blijkt dat de huidige EU-voorzitter,  Estland, de lidstaten vraagt om creatieve voorstellen in te brengen zodat de dataretentie terug kan komen met de nog vast te stellen ePrivacy regulering. In september komt de vernieuwing van de ePrivacy ...

StreamView; Grappig filmpje over privacy

Wi1_fhm-N3w{/youtube}  

Sleepwet Referendum

1984 kruipt elk jaar dichterbij, zien we ook aan de online censuur. Op deze pagina geven we een kort overzicht van de aangepaste Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017, oftewel de sleepwet. De gehele wet is hier te vinden. Met deze wet wordt het vanaf 2018 mogelijk voor de ...

Biometrie: vloek of zegen? Populaire technieken en privacygevolgen

Het idee om personen te identificeren aan de hand van hun lichamelijke kenmerken is bepaald niet nieuw. Neem een populair identificatiemiddel: de vingerafdruk. Volgens historici gebruikten Babylonische koningen deze, samen met handafdrukken, al meer dan 1700 jaar voor Christus om hun identiteit te ...

Gemeentelijke vingerafdrukopname-apparaten worden vervangen

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is bezig met de voorbereidingen om het Mobiele Vingerafdrukopname Apparaat bij gemeenten te vervangen. Gemeenten zijn daarvan onlangs op de hoogte gebracht.   De MVA houdt volgens de RvIG zoveel mogelijk rekening met de gebruikerservaringen van gemeenten. ...

Algoritme bepaalt privacygevolgen van online muisklik

Onderzoeker Mahsa Taziki  van de Technische Universiteit van Lausanne heeft een algoritme ontwikkeld waarmee de privacygevolgen van online muisklikken worden berekend. Het klikken op een product in een webwinkel geeft de winkel informatie over mogelijke interesses van de gebruiker, maar kan ook ...

Oud-directeur MI5 tegen verzwakken van versleutelde berichten-apps

De voormalige directeur van de Britse inlichtingendienst MI5 is tegen de aanpak van versleutelde berichten-apps, zoals sommige politici in Australi√ɬę en Groot-Brittanni√ɬę willen. Jonathan Evans zegt in een interview met de¬†BBC¬†geen voorstander te zijn van het verzwakken van encryptie, omdat ...

SP wil vaart achter anonimiseren Utrechtse afvalcontainers: √ʬĬėAnders moeten de containers open√ʬĬô

De Utrechtse SP-fractie wil dat de gemeente snel een einde maakt aan het centraal verwerken van persoonlijke gegevens van afvalcontainers. Zij overtreedt hiermee volgens de partij de privacywetgeving. De SP stelt voor om de containers desnoods open te zetten als de gemeente dit niet op korte termijn ...

WhatsApp en privacy: zo hou je zelf controle over je data

Sinds WhatsApp in 2014 werd overgenomen door Facebook, maken sommige gebruikers zich zorgen over hun privacy. Kan Facebook alles meelezen, verzamelen ze informatie over je? Daarom bespreken we in deze gids hoe het zit met je privacy op WhatsApp.  Als eerste: je hebt zelf controle over een groot ...

StreamView; Grappig filmpje over privacy

Wi1_fhm-N3w{/youtube}

Opinie; Kostbare lekkages

Alleen al de oogst van de afgelopen week is niets minder dan alarmerend. Door een zogenoemd datalek kwamen de persoonlijke gegevens van liefst vijftig leasemaatschappijen op straat te liggen, één hack bleek al voldoende want al deze maatschappijen deelden dezelfde, slecht beveiligde software. ...

Slimme camera's moeten luchthaven Oostende beveiligen

De luchthaven van Oostende zal binnenkort beveiligd worden door camera's die geseinde personen en voertuigen kunnen detecteren. De verscherping van de beveiliging op de luchthaven is een deel van een plan van de federale regering om alle luchthavens in Belgi√ɬę van een netwerk van camera's te ...

Nigeriaanse hackers breken in bij Weer.nl

Het is Nigeriaanse hackers gelukt om in te breken bij Meteogroup Nederland: het bedrijf achter Weer.nl.  Twee dagen geleden ontving Meteogroup Nederland een opvallende mail: een waarschuwing dat er malware was aangetroffen op hun netwerk. De malware, genaamd Agent Tesla, sluist in het geniep alle ...

Deze Disney-apps bespioneren je kinderen

De Walt Disney Co. Is vorige week, samen met nog drie andere bedrijven, aangeklaagd wegens het verzamelen en delen van persoonlijke informatie van kinderen zonder toestemming van ouders. Disney zou de Children's Online Privacy Protection Act hebben geschonden. Disney zou de apps samen met Upsight, ...

Man die moeilijke regels voor wachtwoorden bedacht, heeft daar nu spijt van

In 2003, toen Bill Burr werkzaam was bij het National Institute of Standards and Technology , schreef hij een document dat later zou uitgroeien tot de referentie voor beveiliging met wachtwoorden. In de tekst van acht pagina's beschreef hij dat wachtwoorden hoofdletters, speciale tekens en cijfers ...

Politie in Londen test camera's met automatische gezichtsherkenning tijdens Notting Hill carnival

Het carnaval in Notting Hill is het grootste jaarlijkse festival waar de politie de openbare orde moet zien te handhaven. De politie noemt het een pilot project waarmee zal worden gezocht naar verdachte 'troublemakers' om andere bezoekers veiligheid te bieden. Er komen jaarlijks een miljoen mensen ...

Microsoft: 71 procent van Windows 10-gebruikers stuurt volledige telemetrie door

Microsoft heeft bekendgemaakt dat 71 procent van de Windows 10-gebruikers ervoor kiest om de volledige diagnostische gebruiksinformatie door te sturen.  In april publiceerde Microsoft een gedetailleerde lijst van de gegevens die Windows 10 online doorstuurt. Ook werden er korte beschrijvingen ...

'De Googles en Facebooks zijn in staat alles te weten. Alles'

Journalist Tim Verheyden verbaast zich over het gemak waarmee we persoonlijke gegevens te grabbel gooien op internet. Hij sprak erover met Bernard Harcourt, wereldwijd bekend als kritisch denker over social media. Die pleit voor digitale ongehoorzaamheid. "Die Facebook-app op je mobiele telefoon is ...

Belgische Privacycommissie is tegen plan om vingerafdrukken voor paspoorten 20 jaar te bewaren

De Privacycommissie geeft een ongunstig advies voor de wijziging van de wet over de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens voor de Belgische paspoorten, waarbij de overheid de vingerafdrukgegevens van de aanvrager voor 20 jaar zou bewaren. "De Commissie aanziet dit als een onrechtstreekse ...

Privacywetgeving niet van toepassing als iemand zelf openbaarheid zoekt

De Algemene Verordening Gegevensverwerking is de nieuwe Europese privacywetgeving welke vanaf 25 mei 2018 de huidige Wet bescherming persoonsgegevens zal vervangen. Maar de vraag is of die ertoe zal leiden dat de door de werknemer of sollicitant op de sociale media gepubliceerde gegevens beschermd ...

Miljoen mensen gebruiken e-mailcheck op website politie

Al een miljoen mensen hebben op de website van de Nederlandse politie gecheckt of bijvoorbeeld hun e-mailadres in handen van kwaadwillenden is. In achthonderd gevallen bleek dat inderdaad zo te zijn.  Bezoekers moeten op de site hun e-mailadres invullen, waarna wordt gekeken of het mailadres en ...

Politie plaatst camera in woningen om tweede inbraak tegen te gaan

In sommige huizen is de kans op een inbraak groot, bijvoorbeeld in huizen waar recent is ingebroken. De politie in Venray hangt camera's op in die woningen om inbrekers af te schrikken of - als dat niet werkt - op heterdaad te kunnen betrappen. Het idee is dat criminelen het gebied zullen mijden ...

Gegevens van honderdduizend leaserijders op straat

Persoonlijke gegevens van zeker honderdduizend leaserijders liggen op straat. De beveiliging van meer dan vijftig leasemaatschappijen was zo slecht, dat namen, adressen, leasecontracten en zelfs bekeuringen te achterhalen waren. Professionele autodieven gebruiken de adresgegevens om dure auto√ʬĬôs ...

Onderzoeker zet 306 miljoen gehashte wachtwoorden online

Troy Hunt heeft een verzameling van 306 miljoen gehashte wachtwoorden beschikbaar gemaakt, die websites bijvoorbeeld kunnen gebruiken om gebruikers voor bepaalde wachtwoorden te waarschuwen. Hunt is de man achter Have I Been Pwned. Een zoekmachine waarmee gebruikers in bijna 4 miljard gestolen ...

MobielSchadeMelden-app uit de lucht gehaald wegens datalek

De stichting Effici√ɬęnte Processen Schadeverzekeraars heeft de MobielSchadeMelden-app uit de lucht gehaald wegens een datalek. Via zoekopdrachten op Google was het mogelijk om een link te vinden naar schademeldingen en schademeldingen te bekijken, zo¬†meldt¬†het Verbond van Verzekeraars. Afgelopen ...

Sekswerkers hebben recht op bescherming én privacy

Sekswerkers hebben recht op privacy en op bescherming. Dat kan botsen. Deze week maakten de Amsterdamse rechter en de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens duidelijk dat gemeenten prostituees niet mogen verplichten zich met gevoelige informatie te laten registreren. Ook als gemeenten via die ...

ROM lijkt niet in strijd met privacy

Er is diepgaander onderzoek nodig om vast te stellen of het type data dat de Stichting Benchmark GGZ verwerkt al dan niet in strijd is met de regelgeving voor persoonsgegevens en privacy en de rechten van de mens. Maar het lijkt erop dat de betreffende wetten niet van toepassing zijn op de ...

Ook Utrecht heeft problemen met afvalpas

Niet alleen gemeente Arnhem heeft problemen met het afvalpassysteem, ook Utrecht moet ingrijpen om privacyschending te voorkomen. De gemeente doet na overleg met gemeente Arnhem technische aanpassingen om het systeem zodanig in te richten dat er geen persoonsgegevens meer worden opgeslagen. Dit ...